Canon Yazıcınız Neden Silik Çıkarır? Teknik Teşhis Rehberi

Canon yazıcılarda silik çıktı alma sorunu, sadece mürekkep bitmesiyle açıklanamayacak kadar teknik bir meseledir. 41 yıllık fotokopi ve yazıcı teknisyenliği tecrübemizle biliyoruz ki; lazer yazıcılarda fırın ünitesi, inkjet cihazlarda ise püskürtme kafası (print head) sistemindeki en ufak bir basınç kaybı baskı kalitesini doğrudan bozar.

Uyumlu Seriler: Canon PIXMA G1411, G2411, G3411, G4411 ve LBP / i-SENSYS Lazer Serileri

Canon yazıcı kafa temizleme ve toner kalibrasyon testi

1. Inkjet (G Serisi) Yazıcılarda Silik Baskının Teknik Nedenleri

Tanklı modellerde mürekkep seviyesi %50'nin altına düştüğünde sistem hava yapmaya başlar. Eğer kartuşlar dolu olduğu halde çıktı silikse, sorun şunlardır:

  • Damper Hava Boşluğu: Hortumlardan kafaya mürekkep taşıyan ünitelerde hava varsa, baskı kesik kesik veya silik çıkar.
  • Mikro Nozül Tıkanıklığı: Kalitesiz mürekkep kullanımı, kafadaki binlerce mikronluk püskürtme ucunu tıkayarak "leke bırakmadan silik yazma" hatasına yol açar.
  • Atık Mürekkep Basıncı: Pompa sistemi düzgün çalışmıyorsa kafa temizleme işlemi mürekkebi kafaya çekemez.

2. Lazer Yazıcılarda Silik Baskı: Drum ve Fuser Analizi

Lazer modellerde siliklik sadece tonerle ilgili değildir. 41 yıllık usta gözüyle şu parçalar kontrol edilmelidir:

  • Transfer Kayışı (Transfer Belt): Görüntünün kağıda aktarıldığı bu parça kirlenmiş veya çizilmişse çıktı soluklaşır.
  • Lazer Ünitesi Tozlanması: Lazer camının (LSU) üzerine kaçan toner tozları, ışığın drum ünitesine zayıf ulaşmasına ve dolayısıyla silik baskıya neden olur.
  • Fırın (Fuser) Arızası: Toner kağıda dökülüyor ama ellediğinizde dağılıyorsa fırın filmi (fuser film) ısıtma görevini yapamıyordur.

Teknisyen Tavsiyesi: Ne Yapılmalı?

  1. Püskürtme Denetimi (Nozzle Check): Önce bir test sayfası alın. Kesik çizgiler görüyorsanız sorunu yazılımla (kafa temizleme) çözmeye çalışın ancak 2 defadan fazla yapmayın.
  2. Yoğun Temizlik Riski: Yoğun temizleme atık mürekkep pedini (5B00 Hatası) doldurur. Eğer hortumlarda mürekkep yoksa profesyonel vakum işlemi şarttır.
  3. Toner Kalibrasyonu: Lazer yazıcılarda menüden "Baskı Yoğunluğu" ayarını kontrol edin, tasarruf modu kapalı olmalıdır.

Canon G serisi ve Lazer uzman teknik servis Ankara

Canon Ankara Profesyonel Teknik Destek

Canon yazıcınızın silik yazma sorunu kafa temizleme ile düzelmiyorsa, cihazı daha fazla yormadan uzman desteği almalısınız. 41 yıllık ustalığımızla kafa açma solüsyonları ve orijinal yedek parçalarla cihazınızı ilk günkü kalitesine döndürüyoruz.

Ankara Canon Servisi olarak tüm PIXMA ve Lazer serisi cihazlarınızda garantili çözümler sunuyoruz.